TESNOBA


Tesnoba je skupek fizioloških, čustvenih, kognitivnih in vedenjskih reakcij, ki se pojavijo ob situaciji, ki moti homeostazo organizma ali ga ogroža. Je funkcionalni sistem, ki ima evolucijske prednosti, saj posameznika opozarja in ga spodbuja, da se pripravi na situacije.

Vendar je ta mehanizem dvorezen meč, saj se pogosto zgodi, da se sistem aktivira nesorazmerno, kar se izkaže za kontraproduktivno.

 

Pretirana tesnoba: fizične in psihološke posledice
Obstajajo ljudje, ki tesnobo občutijo neprestano. Zgodi se tudi, da se zaskrbljenost poveča do te mere, da povzroči prave vrhunce tesnobe. V teh trenutkih zaznavamo nenaden močan strah, ki se običajno spontano zmanjša v 10 do 15 minutah. Opisujejo ga kot strašno in nepričakovano izkušnjo, ki ji ni mogoče pripisati jasne vzročno-posledične povezave.

Vse to je posledica pretirane stimulacije mehanizmov tesnobe, prav tistih, ki naj bi nam pomagali, da se na najboljši možni način spopademo s situacijami.

Fizično:

Občutek dušenja, kratkega dihanja ali zadihanosti
tresenje in mravljinčenje v okončinah
bolečine v prsih
povečano potenje
bolečine v trebuhu in/ali slabost
Povečan srčni utrip in palpitacije
omotica, občutek slabosti.
Psihološki:

Strah pred izgubo nadzora
depersonalizacija (odtujenost od sebe)
Derealizacija (občutek neresničnosti)
strah pred umiranjem
Pogostost in intenzivnost motenj sta različni in zelo subjektivni. To pomeni, da vsaka oseba doživlja tesnobo "po svoje", zato je to čustvo zelo osebno. Vrhovi močne anksioznosti, ki običajno popustijo v 15 minutah, pogosto pridejo kot "jasno nebo" in so lahko tako intenzivni, da se oseba znajde v stanju globoke dezorientiranosti in zaskrbljenosti.

Kaj se zgodi po vrhuncu?
Človek po tem doživlja strah, da se bo ta vrhunec lahko ponovil, in živi v stanju nenehnega strahu. "Če se je prvi napad zgodil nepričakovano, to pomeni, da se lahko ponovi." Prevladujoča strategija postane izogibanje vsem tistim potencialno tesnobnim situacijam, ki bi lahko delovale kot sprožilci.

Tako se vzpostavi začaran krog, v katerem pričakovalna tesnoba, tj. "strah pred strahom", hrani splošno stanje strahu, ki spodkopava raven varnosti in predisponira k prihodnjim epizodam.

Tako se znajdemo v občutku nemoči, ki ga narekuje dejstvo, da strah postane tisto, kar nas obvladuje in poganja. Zelo pomembno je, da si z obvladovanjem tega pojava povrnemo samostojnost. Kako to storiti?

Praktični nasveti za obvladovanje vrhuncev visoke anksioznosti:
Tukaj je nekaj nasvetov, kako obvladati te visoke vrhove tesnobe:

Nadzorujte svoje dihanje: dihajte dolgo, da zmanjšate aktivacijo svojega telesa. Tako boste lahko upočasnili srčni utrip in sunkovito dihanje ter tako telo vrnili v homeostazo. Zlasti izdih omogoča stimulacijo parasimpatičnega sistema, dela živčnega sistema, ki je odgovoren za sprostitev.
Preusmerite pozornost na kaj drugega: ne osredotočajte se samo na stanje visoke anksioznosti, ampak se, ko opazite, da se povečuje, poskušajte odvrniti pozornost: pokličite prijatelja, pospravite sobo, poglejte najljubšo serijo, poslušajte glasbo, pojdite na sprehod.
Vadite vaje za sproščanje mišic: usedite se na udobno mesto in zaprite oči, izberite del telesa in nekaj sekund vadite izmenično krčenje/sprostitev, dokler ne začutite, da tesnoba popušča.
Zapomnite si, da se konča: spremljajte aktivacijo svojega telesa, vedite, da se vaše telo odziva na tesnobo, zadržujte se ob občutkih in jim dovolite, da se iztečejo. Ne poskušajte jih nadzorovati in zatreti, saj se lahko še poslabšajo. Zavedajte se, da ko pridejo, tudi odidejo. Niste v nevarnosti!
Izogibajte se kajenju in pitju kofeina, saj sta to snovi, ki povečujeta vznemirjenost; zmerna uporaba pomaga preprečiti te epizode. Prepoznavanje različnih znakov tega, kar doživljate, in poimenovanje doživljanja je prvi korak pri spoprijemanju z njim. Poleg izvajanja preprostih strategij za obvladovanje teh trenutkov se lahko obrnete na strokovnjaka (zdravnika, psihologa, psihoterapevta), ki vam lahko pomaga razumeti izvor težav in se z njimi spopasti.


 

  Piškotki za analitiko
  Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
  Piškotki za družabna omrežja
  Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
  Piškotki za oglaševanje
  So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
  Kaj so piškotki?
  Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih