Kako premagati tesnobna stanja


Čeprav lahko rahlo stanje tesnobe spodbudi naše dejavnosti, na primer nas spodbudi, da se bolje pripravimo na izpit, postane neprijetno, ko se pojavlja neprestano in dalj časa ter začne vplivati na različne vidike našega življenja.

Um in telo
Um in telo sta tako tesno povezana, da je vsako čustveno doživetje tudi telesno doživetje. Nedavne študije možganov kažejo, da čustva, povezana s stresom in tesnobo, povzročajo telesne poškodbe, če postanejo kronična. Številna čustvena, afektivna in zavestna stanja se lahko materializirajo v telesu. Gastritis, na primer, lahko nastane zaradi neizrečenih besed, bolečine v jetrih lahko izvirajo iz neizražene jeze in tako naprej.

Stanja tesnobe
Zdi se, da tesnobna stanja povzročajo zoženje polja pozornosti, hkrati pa močna čustva prevzamejo in zasedejo vse razpoložljive zmogljivosti. Lahko se zgodi, da osebo, ki jo preveva tesnoba zaradi predavanja, ki ga mora imeti, tako prevzame skrb, da pozabi, kaj mora povedati, čeprav ji je tema predavanja popolnoma znana.

Thomas H. Holmes in Minoru Masuda v članku, objavljenem v reviji Psychology Today, navajata, da lahko običajni dogodki v človekovem življenju, kot so sprejemanje odločitev v stanju psihološke napetosti, poroka, upokojitev, dopust, sprememba službe, spodbujajo nastanek bolezni, saj napori, potrebni za spopadanje s temi dogodki, oslabijo odpornost telesa.
Po tej teoriji ima vsak od nas določeno količino energije. Če čustveni konflikti izčrpajo naše rezerve, nam ostane le malo moči za premagovanje telesnih bolezni. Ko ljudje doživljajo faze velike psihološke krize ali neprekinjena stanja tesnobe, se na neki način raztrgajo. Dejansko lahko naš organizem stresna ali tesnobna stanja vzdržuje le določen čas, potem pa se pojavi neravnovesje. Znanstvene raziskave kažejo, da podaljševanje teh neravnovesij zmanjšuje našo imunsko obrambo, zaradi česar smo bolj dovzetni za bolezni.

Premagovanje anksioznih stanj
Zato je učenje obvladovanja stresa temeljna potreba v sodobnem svetu. Sproščanje je na primer eden najpomembnejših načinov, kako lahko izboljšamo svoje počutje. Koristi tako telesu kot umu.

Tukaj je 10 nasvetov, ki jih nekateri psihosomatski strokovnjaki priporočajo za premagovanje anksioznih stanj. Če menite, da je raven vaše tesnobe previsoka, se je najbolje posvetovati s strokovnjakom.

1. Ne živite v preteklosti in prihodnosti, temveč ostanite v sedanjosti.
2. Poskrbite, da bo vaš um čim bolj jasen.
3. Naj vas ne preplavijo skrbi.
4. Ne razmišljajte in ne premišljujte vedno o istih stvareh.
5. Dajte duška svojim razpoloženjem.
6. Odprite vrata smehu in igrivosti.
7. Dajte večji pomen domišljiji.
8. Več časa posvečajte pohvalam in spodbujanju ljudi, bolj boste izboljšali okolje okoli sebe in bolj boste zadovoljni sami s seboj.
9. Ne živite monotonega in ponavljajočega se življenja: možgani radi izumljajo vsak dan.
10. Na stene obesite slike in druge predmete, ki jih radi gledate. Poskrbite, da bo svetloba čim bolj prijetna in naravna.

Pomoč narave
Obstajajo tudi nekatera zelišča in naravne snovi, ki lahko pomagajo.
V zadnjih letih je uporaba teh rastlin naredila velik napredek proti stresu, napetosti in razburjenosti. Zahvaljujoč sodobnim raziskavam lahko zdaj te naravne snovi bolje uporabljamo.

ANSILEVE, plod stalnih raziskav podjetja Naturando, je prehransko dopolnilo, ki vsebuje:

Cyracos® (suhi izvleček melise)
Protizen (hidroliziran izvleček morskih peptidov)
Rhodiola
grifonijo
L-arginin in L-lizin.

Citronska melisa prispeva k fiziološki umirjenosti in sproščenosti. Rodiola je uporabna v primerih prekomernega stresa.Te informacije na spletni strani MediSanus so zgolj informativne in nikakor ne nadomeščajo zdravniškega nasveta. Uredniki teh informacij ne prevzemajo nobene odgovornosti za kakršne koli posledice njihove uporabe v druge kot zgolj informativne namene. Pred uporabo izdelka preberite opozorila. 

  Piškotki za analitiko
  Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
  Piškotki za družabna omrežja
  Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
  Piškotki za oglaševanje
  So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
  Kaj so piškotki?
  Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih