Izdelki ‘Jennifer Young‘ za nego kože

Leta 2009 je lokalna bolnišnica v Veliki Britaniji z oddelkom za onkologijo na željo ljudi, ki se pri njih zdravijo, in strokovnega osebja, povabila Jennifer Young h kreiranju izdelkov za kožo, prizadeto od terapije. Vključene so bile sestre za kemoterapijo in strokovnjaki za radioterapijo ter ostalo strokovno osebje, ki sodeluje pri zdravljenju onkoloških pacientov.

V razvoju so sodelovali ljudje- onkološki pacienti, sestre v bolnišnici in ostali strokovnjaki za zdravljenje raka.

Glede sestavin je Jennifer Young prisluhnila uporabnikom, ki so želeli naravne izdelke z organskimi sestavinami, brez konzervansov.

 

Tako so nastali Izdelki ‘Defiant Beauty‘ za nego kože

So 100% naravni, vsebujejo izključno sestavine organskega izvora in učinkovito lajšajo kožne težave in  spremembe.

Zasnovani so za ljudi z rakom, vendar lahko te vsestranske izdelke uporabljajo tudi drugi.

Izdelki so bili zasnovani za uporabo med zdravljenjem.

Izbor kozmetike in izdelkov za nego kože Jennifer Young je bil posebej formuliran z uporabo izključno naravnih učinkovin za pomiritev kože, namenjenih izrecno za najbolj prizadete dele kože in za stranske učinke, ki jih povzroča zdravljenje raka. Ne uporabljamo sestavin, katerim naj bi se bolniki z rakom izogibali, ali takih, ki bi lahko poslabšale stanje kože in telesa.

Ne vsebujejo:

 - konzervansov (parabenov)

 - emulgatorjev

 - mineralnih olj (parafin, vazelin)

 - sodium sulfata

 - ftalatov (vsi izdelki so v stekleni embalaži)

 - sestavin, ki bi vplivale na endokrine žleze (fitoestrogenov)

 - sestavine in izdelki niso testirani na živalih

Intervju z Jennifer Young

 

- Kaj vas napeljalo k temu, da ste razvili linijo izdelkov Beauty Despite Cancer (Lepe kljub raku) za nego kože med zdravljenjem raka?

‘Ko pri ženski odkrijejo raka, ne preneha biti ženska.' Ta stavek pogosto uporabim, ko moram pojasniti zakaj sem začela s www.beautydespitecancer.co.uk in zakaj sem razvila kolekcije izdelkov  Defiant Beauty za nego kože bolnikov z rakom.

Imam znanstveno izobrazbo. Pred nekaj leti, v trenutku, ko sem se odločila, da se prekvalificiram v terapevtko (na področju aromaterapije, kozmetike, prehranske terapije in formuliranja izdelkov), me je skupina bolnic in strokovnjakov iz lokalne bolnišnice prosila, naj razvijem linijo izdelkov za nego kože bolnikov, ki prestajajo sistemsko zdravljenje raka. Takrat nisem vedela, zakaj potrebujejo takšne izdelke in zakaj so za pomoč prosili prav mene. Obiskala sem oddelek za kemoterapijo, da bi izvedela in se naučila več o tem.

Med usposabljanjem so me učili, da se bolnikov ne smem dotikati. Delala sem z ženskami, ki so med zdravljenjem naravnost hrepenele po dotiku. Prav tako so si želele ostati lepe, želele so lepotne tretmaje in pomoč pri negi nohtov.

Sem znanstvenica. Vedno se sprašujem ‘zakaj?’ in iščem dokaze. Če se naučim nekega dejstva, pričakujem znanstveno referenco, ki mi bo pomagala oceniti zanesljivost tega dejstva. Med mojim usposabljanjem so mi dopovedovali, naj se ne dotikam bolnikov z rakom, vendar mi niso dali nikakršnih trdnih dokazov, na podlagi katerih bi lahko sklepala, da je dotik za bolnika škodljiv.

Občutila sem dvojno krivico – kozmetična industrija zanemarja ljudi, obolele za rakom, – bolnikom z rakom naročijo, naj ne uporabljajo določenih sestavin, ki so prisotne v prevladujočih negovalnih in kozmetičnih izdelkih. Odpadejo torej luksuzni in nežno odišavljeni serumi in losjoni v čudovitih embalažah, ki jih nadomestijo goste, lepljive bele kreme, ki jih iz plastičnih stekleničk stisnemo s pomočjo pumpice – to za bolnika z rakom postane nov režim nege kože. Poleg tega, da je na trgu zelo malo izdelkov za nego kože med zdravljenjem raka, bolniki tudi nimajo dostopa do njih. Terapevte učijo, naj se ne dotikajo oseb z ugotovljenim rakavim obolenjem, zavarovalnice pa odklanjajo zavarovanje tistih terapevtov, ki kršijo to pravilo.

Krivic ne prenašam. Zato sem se odločila, da je nastopil čas za spremembo – razvila sem linijo izdelkov za nego kože in pripravila akreditirane tečaje usposabljanja. Poskrbela sem, da zavarovanje za terapevte, ki jih usposabljamo, ni več problematično.

- Kakšni so odzivi žensk z rakom, ki uporabljajo vaše izdelke?

Izdelki The Beauty Despite Cancer so bili posebej zasnovani na zahtevo bolnic in nekdanjih bolnic iz lokalne bolnišnice, ki so me prosile za sodelovanje pri razvoju izdelkov za nego kože, ki bi jih lahko uporabljale bolnice z rakom. Pridružilo se je tudi osebje bolnišnice in rezultat je bila kolekcija Defiant Beauty.

Odziv bolnic, ki živijo z rakom, in tistih, ki so uspešno premagale to bolezen, na našo kolekcijo je bil izjemno pozitiven. Izdelki Beauty Despite Cancer so bili razviti na posebno željo bolnic z rakom; na trgu ni bilo drugih izdelkov, ki bi bili primerni zanje, s kolekcijo Defiant Beauty se torej ženskam, ki prestajajo sistemsko zdravljenje raka, ni treba več bati, da bi izgubile svojo identiteto.

‘Raziskava je pokazala, da je najbolj kritičen tisti trenutek v zdravljenju, ko se pogledaš v ogledalo in ne prepoznaš odseva.’ To spoznanje pogosto omenim, ko govorim na konferencah in razstavah in ko se pogovarjam z bolnicami. Posebej se spomnim dogodka, ko je po govoru k meni pristopila lepa bolnica in dejala: ‘raziskava drži, najnižjo točko dosežemo takrat, ko ne prepoznamo svoje podobe, vendar ne v ogledalu. Nihče se ne gleda več v ogledalo. Gre za trenutek, ko ujamemo odsev svoje podobe v izložbenem oknu in ne vemo, kdo nas gleda’.

Te besede so se za vedno vtisnile v moj spomin. Moje poslanstvo je postalo pomagati tistim, ki živijo z rakom ali so to bolezen premagali, da se prepoznajo - tako telesno kot čustveno. Lepotni tretmaji, specializirani izdelki in znanje o tem, kako pravilno delati z bolniki z rakom, ljudem omogoča, da prepoznajo sami sebe.

Enako pomembna je potreba po ohranjanju normalnosti. Vsaka ženska, ki je uporabljala lepotne tretmaje pred diagnozo, si jih bo želela tudi po njej – ženska ne preneha biti ženska, ko pri njej ugotovijo raka. Vendar pa ji je možnost ohranjanja lepote odvzeta v trenutku, ko jo najbolj potrebuje. Mnogi zdravstveni delavci svetujejo bolnicam, naj bodo pri uporabi kozmetičnih izdelkov zelo previdne, terapevte pa učijo, naj se bolnikov po postavljeni diagnozi ne dotikajo več let (če nimajo ustrezne strokovne izobrazbe) – ne glede na koristi specializiranih izdelkov za nego za vse, ki so oboleli za rakom – iskanje prave rešitve pa je lahko še dodaten izziv.

V sklopu spletnega mesta Beauty Despite Cancer imamo razdelek za blog, kamor pišemo bloge in pričevanja tistih, ki so že uporabili naše izdelke. Jasno je, kako pozitiven učinek ima linija izdelkov za nego kože na uporabnice med zdravljenjem raka, ne le na njihovo kožo, temveč tudi čustveno zdravje.

- S kakšnimi omejitvami in pomisleki glede ohranjanja lepote in nege kože, ki je med zdravljenjem drugačna od običajne, se srečujejo ženske z rakom?

Ni bolezen (rak) tista, ki povzroča neželene stranske učinke; onkološka zdravila so tista, na katera se telo odziva negativno. Bolniki lahko izgubijo lase, njihova koža lahko postane tako občutljiva, razdražena in srbeča, da morda ne prenašajo več običajnih izdelkov za nego in kozmetiko, ki so jih uporabljali pred tem. Nohti postanejo krhki in lomljivi, nabrazdani, lahko celo odpadejo, ustnice razpokajo, v ustih se pojavijo razjede, dlani rok in podplati stopal otečejo, na njih se pojavijo mehurji, razredčijo se ali izpadajo trepalnice in obrvi.

Bolnikom z rakom svetujejo, naj naj se izogibajo določenim sestavinam, ki so predvsem v prevladujočih lepotnih in kozmetičnih izdelkih. Tako mi na primer zdravstveni strokovnjaki, ki so mi pomagali razviti linijo izdelkov Defiant Beauty, niso dovolili vključiti rastlinskih estrogenov, saj naj bi le-ti »hranili« določene vrste rakov. To je pomenilo, da izdelki za nego kože niso smeli vsebovati rastlinskih estrogenov kot so aloe vera, avokado in soja. Poleg tega izdelki niso smeli biti odišavljeni. Tako morajo torej bolnice poleg tega, da se spopadajo z diagnozo in zdravljenjem raka, poiskati izdelke za nego kože, ki lahko ublažijo boleče stranske učinke zdravljenja raka in poskusiti nadomesti svoje običajne izdelke za nego in kozmetiko z novimi, in s tem omogočijo, da se še naprej počutijo lepe. Ko smo povprašali bolnice, kaj želijo od kolekcije izdelkov Jennifer Young, so odvrnile, da so to naravne sestavine organskega izvora, ki bi jim pomagale ohranjati lepo, zdravo kožo in nohte.

- Lahko postrežete ženskam z rakom, ki se bojijo, da bodo med zdravljenjem izgubile svojo lepoto ali identiteto, z nekaj splošnimi nasveti za nego kože?

Bolnica z rakom si ne želi videti kot bolnica z rakom; želi si ohraniti svoj videz. Večina se jih zgrozi ob misli, da s svojim videzom javno razgaljajo svoje zdravstveno stanje (ki naj bi bilo zasebno). Ženske z rakom se ne želijo smiliti drugim; ostati želijo anonimne. Nočejo, da rak postane njihova identiteta.

To redno slišim od bolnic z rakom, misleč, da so edine, ali pa nočejo vprašati glede vzdrževanja svoje zunanje podobe, ker da imajo raka, ker da je skrb za zunanji videz med boleznijo plitva in nepotrebna, skrbi pa jih vseeno. Plitva in nepotrebna ta skrb gotovo ni. Ženskam z rakom, ki jih skrbi, da bodo med zdravljenjem izgubile svojo lepoto ali identiteto, bi povedala: ne bojte se prevzeti nadzora nad svojim telesom, lepoto in identiteto. Pravico imate, da želite ohraniti normalnost in da vas diagnoza rak ne zaznamuje. To je tudi razlog, zakaj je bilo ustanovljeno spletno mesto Beauty Despite Cancer – da lahko ženske, obolele za rakom, ki jih kozmetična industrija zavrača, še vedno dostopajo do privlačnih, visokokakovostnih izdelkov za nego kože in ohranjanje lepote.

Vsi izdelki kolekcij Jennifer Young za nego kože in kozmetični izdelki vsebujejo izključno naravne sestavine z blagodejnim učinkom, posebej namenjene najbolj dovzetnih predelom in za blaženje stranskih učinkov, povezanih z zdravljenjem raka. V naših izdelkih ne uporabljamo sestavin, ki naj bi se jim bolniki z rakom izogibali, niti sestavin, ki bi lahko poslabšale stanje kože in telesa.

Za bolnice z rakom načrtujemo tudi naravno linijo izdelkov za ličenje, ki jih bodo lahko uporabljale za zagotavljanje normalnega življenja, kakršno je bilo pred ugotovljeno boleznijo.

©Jennifer Young 2018. Vse pravice pridržane. (http://www.satyalife.co.uk/an-interview-with-jennifer-young-her-inspiration )

Vprašanja in odgovori

 

O Jennifer Young

▪ Kdo je Jennifer Young?

▪ Kako je Jennifer Young razvila te izdelke?

▪ Kaj ve Jennifer Young o posebni negi kože?

▪ Kaj ve Jennifer Young o potencialno škodljivih sestavinah izdelkov za nego kože?

Kdo je Jennifer Young?

Jennifer Young je diplomirana biologinja. Je izkušena mikrobiologinja, kvalificirana prehranska terapevtka, pridružena članica združenja Royal Society of Medicine, kvalificirana aromaterapevtka, estetska terapevtka, ukvarja se tudi s formuliranjem izdelkov.

Ima dve podiplomski kvalifikaciji s področij, povezanih z zdravjem, je sodna izvedenka za primere, povezane z zdravjem in varnostjo pri delu, in se aktivno udejstvuje na področju medicinskih raziskav. Razvila je posebne linije izdelkov Defiant Beauty, Beyond Beauty in Well Being Beauty za nego kože bolnikov z rakom v času sistemskega zdravljenja. Je tudi ustanoviteljica spletnega mesta  www.BeautyDespiteCancer.co.uk  in avtorica knjige ‘Recognise Yourself’, vodnika za lepoto in dobro počutje za vse tiste, ki živijo z rakom ali so ga premagali.

Jennifer neposredno sodeluje s številnimi skupinami, ki nudijo podporo bolnikom z rakom, svetuje glede nege kože in kozmetične nege. Med njimi so Cancer Research UK, The Guys Cancer Centre ter Leaders in Oncology Care na Harley St, London.

Kako je Jennifer Young razvila te izdelke?

Jennifer teh izdelkov ni razvila sama. Prisluhnila je bolnikom z rakom, nekdanjim bolnikom in strokovnjakom za zdravljenje raka. Prisluhnila je tudi negovalnemu osebju, ki ji je svetovalo glede sestavin, ki ne smejo biti prisotne v izdelkih, opravila veliko raziskav o sestavinah, ki so najprimernejše za uporabo, predvsem pa je izdelke neumorno preskušala v  praksi.

Tudi druge je prosila, naj poskusijo njene izdelke in odkrito spregovorijo o svojih posebnih in zelo specifičnih potrebah nege kože.

Kaj ve Jennifer Young o negi kože pri bolnikih z rakom?

Jennifer velja za mednarodno priznano strokovnjakinjo za nego kože bolnikov z rakom in tretmajev za tiste, obolele za rakom. Izdelke in storitve Jennifer Young lahko najdemo v številnih bolnišnicah v Veliki Britaniji in podpornih centrih, kot tudi v najboljših zdraviliščih v Veliki Britaniji in v tujini.

Šola za usposabljanje terapevtov Jennifer Young izvaja tudi program usposabljanja, ki ima akreditacijo dveh mednarodno priznanih organizacij, še dve ustanovi pa sta ji ponudili, da bi delala pod njihovim akreditiranim programom usposabljana. Šola za usposabljanje izvaja tečaje za več organizacij in zdravstvene delavce.

Tretmaji Jennifer Young so na voljo v številnih najboljših svetovnih zdraviliščih.

Kaj ve Jennifer Young o potencialno škodljivih sestavinah izdelkov za nego kože?

Veliko.

Jennifer je diplomirala iz biologije, opravila podiplomsko izobraževanje s področja medicine dela in podiplomsko kvalifikacijo s področja prava. Je tudi kvalificirana maserka, aromaterapevtka, prehranska terapevtka in estetski terapevt.

Mnogo bolnikov, ki se zdravijo za rakom, ima suho, vneto, občutljivo, srbečo, nadraženo kožo, ki se lahko lušči. Izdelki Jennifer Young so namenjeni za blaženje teh kožnih stanj.

Naši izdelki

▪ Zakaj uporabljamo steklene stekleničke in lončke?

▪ Zakaj je večina naših izdelkov narejenih na osnovi olja?

▪ Kako vem, da so ti izdelki pravi zame?

Zakaj Jennifer Young uporablja steklene stekleničke in lončke?

Linije izdelkov so zasnovane tako, da je verjetnost kontaminacije in/ali navzkrižne okužbe čim manjša. Tim Jennifer Young se zelo zaveda, da so bolniki z rakom bolj ranljivi in dovzetni za okužbe, zato so pri razvoju izdelkov posebej poskrbeli, da so ta tveganja pod nadzorom.

Zakaj je večina Jennifer Young izdelkov narejenih na osnovi olja?

V trenutku, ko v izdelek uvedemo vodo, je treba uporabiti konzervanse. Le-ti pa niso potrebni za izdelke, ki temeljijo na olju, vključno z balzami. Za izdelavo krem pa je seveda potrebnih še veliko več sestavin. Čeprav so kreme lahko naravne, dodajanje teh dodatkov kožo izpostavi številnim drugim sestavinam. S tem se poveča verjetnost, da boste na kožo nanesli nekaj, kar bi lahko povzročilo težave, saj je vaša koža med zdravljenjem bolj občutljiva.

Pogosta vprašanja o raku in negi kože

▪ Zakaj med zdravljenjem raka pride do težav s kožo?

▪ Ali bo linija Defiant Beauty pomagala moji koži, ki je prizadeta zaradi obsevanja?

▪ Zakaj me ni nihče opozoril, da lahko pričakujem poškodbe kože?

▪ Ali lahko težave s kožo odpravim?

▪ Katere sestavine so še posebej učinkovite?

▪ Kaj naj storim?

▪ Kaj je naravni izdelek?

Zakaj med zdravljenjem raka pride do težav s kožo?

Suha, razdražena, občutljiva koža, razpokane ustnice in srbeča koža so pogosti stranski učinki zdravljenja raka1. Številna onkološka zdravila, na primer capeciabin, caeliks, sunitinib in sorafeneib, povzročajo poškodba kože2,3. Pri zdravljenju s paklitakselom in docetakselom4 lahko pride do poškodb nohtov.

Ali linija Jennifer Young pomaga pri koži, prizadeti zaradi obsevanja?

Da. Kolekcija Defiant Beauty pomaga, da se prizadeta koža  umiri in jo navlaži. Priporočamo predvsem naše olje za srbečo kožo, vendar pa ga morate nanašati previdno.

Olja ne smete NIKOLI nanašati pred obsevanjem, temveč po njem ali v obdobjih med posameznimi terapijami. Predlagamo, da olje nanesete na kožo pred kopeljo ali prhanjem, da se bo odvečno olje spralo s kože7.

Olje za srbečo kožo vsebuje ognjičevo olje, pomirjujoč zeliščni macerat, za katerega je dokazano, da izboljša zmerni do izrazit dermatitis (stanje razdražene, suhe in srbeče kože)7.

Kolekcija Defiant Beauty ne vsebuje krem, saj  kreme in losjoni vsebujejo olje in vodo. Če želimo iz olja in vode izdelati kremo ali losjon, moramo dodati konzervanse in emulgatorje. Krem in losjonov ni mogoče izdelati brez uporabe številnih drugih sestavin, ki jim je bolnik posledično izpostavljen. Ker imajo bolniki z rakom pogosto občutljivo, suho, razdraženo, srbečo in poškodovano kožo, smo se odločili, da kar najbolj omejimo število sestavin v naših izdelkih – to posledično pomeni,  da ne ponujamo krem ali losjonov.

Izdelki kolekcij Jennifer Young prav tako ne vsebujejo parafina ali vazelina. V izdelkih linij Jennifer Young boste našli izključno naravna rastlinska olja.

Zakaj bolnikov ne opozorijo na stranske učinke, povezane s poškodbami kože?

Številne  bolnike, ki prestajajo sistemsko zdravljenje raka, opozorijo na neželene učinke kot so izguba las in slabost, le redke ustanove pa omenijo tudi neželene učinke,  povezane s kožo in nohti5. upamo, da boste vsi, ki prebirate naše nasvete o negi kože med sistemskim zdravljenjem, le-te posredovali naprej drugim bolnikom. Raziskave potrjujejo, da izdelki, posebej zasnovani za nego kože med sistemskim zdravljenjem, bolnikom zelo olajšajo življenje5,6.

Ali je mogoče težave s kožo odpraviti?

Raziskave so pokazale, da so izdelki, izdelani posebej za nego kože med sistemskim zdravljenjem raka, ‘boljši’ kot drugi izdelki5. Bolniki z rakom poročajo, da učinkovito obvladovanje s kožo povezanih stranskih učinkov izboljša kakovost njihovega življenja med zdravljenjem6.

Skrb za težave s kožo, nohti in ustnicami med zdravljenjem raka morda res ni med najpomembnejšimi skrbmi, nedvomno pa predstavlja vidik, ki bolniku veliko pomeni in pomaga.

Katere sestavine so še posebej učinkovite?

Izkazalo se je, da izdelki, ki vsebujejo ognjičevo olje, učinkoviteje zmanjšujejo izrazitost suhosti kože kot običajni izdelki7.

Kaj naj storim?

Bolnikom z rakom svetujemo, naj uporabljajo naravne izdelke9 in svoji koži posvetijo dodatno pozornost.

Kaj je naravni izdelek?

Naravni izdelek je izdelan iz rastlinskih materialov, ki so bili minimalno predelani.

 

Reference

1. http://www.cancercare.org/publications/76-caring_for_your_skin_during_cancer_treatment dostopljeno 24. avgusta 2012

2. www.chemocare.com dostopljeno 24. avgusta 2012

3. Thomas R (2011) Lifestyle and cancer the facts, learn how to live stronger for longer Health Education Publications, stran 210

4. Thomas R (2011) Lifestyle and cancer the facts, learn how to live stronger for longer Health Education Publications, stran 214

5. Supportive Care in Cancer Volume 18, Number 11 (2010), 1461-1468, DOI: 10.1007/s00520- 009-0769-1 Unanticipated toxicities from anticancer therapies: Survivors’ perspectives, dostopljeno 24. avgusta 2012

6. Support Care Cancer (2011) 19:545–554 Advance knowledge of side effects and proactive management, dostopljeno 24. avgusta 2012

7. Thomas R (2011) Lifestyle and cancer the facts, learn how to live stronger for longer Health Education Publications, strani 208, 209, 210

8. Thomas R (2011) Lifestyle and cancer the facts, learn how to live stronger for longer Health Education Publications, stran 208

9. Thomas R (2011) Lifestyle and cancer the facts, learn how to live stronger for longer Health Education Publications, stran 209

10. Summary of Intevention for Acute Radiotherapy-Induced Skin Reactions in cancer Patients: A Clinical Guideline recommended for use by The Society and College of Radiographers [online]

Available at http://www.sor.org/learning/document-library/summary-interventions-acuteradiotherapy-induced-skin-reactions-cancer-patients-clinical-guideline-5 [dostopljeno 8. marca  2013].

©Jennifer Young 2018. Vse pravice pridržane.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih