KRČI V MIŠICAH IN OTRDEVANJE TREBUHA

 Ni nujno, da je to tudi vaša težava!

 

Nekatera hranila v telesu igrajo veliko vlog in je od njih odvisno zelo veliko procesov v telesu. Magnezij je zagotovo eden izmed njih, saj sodeluje v več kot 300 celičnih procesih v telesu, ki so bistveni za normalno delovanje telesnih funkcij. Magnezij je četrti najpogostejši mineral v človeškem telesu, ki v telesu uravnava interakcijo mišic in živcev.

Zaradi rasti otroka se med nosečnostjo potreba po magneziju povečuje. Znano je tudi, da se med nosečnostjo spremeni koncentracija elektrolitov, saj se materin metabolizem spremeni. Posledično se zmanjša raven celičnega magnezija, ki lahko privede do različnih zdravstvenih težav. Zato je predvsem v drugo polovici nosečnosti vedno težje pokriti dnevne potrebe po magneziju.

Zgodnji znaki pomanjkanja magnezija v nosečnosti se kažejo v mišičnih krčih (zlasti v mečih), lahko pa tudi z otrdevanjem trebuha, utrujenostjo, pomanjkanjem energije in glavoboli.

Težave se lahko pokažejo tudi kot mravljinčenje ali odrevenelost v rokah in nogah. Pojavi se lahko tudi povečana razdraženost, tesnoba, depresivno razpoloženje. Izrazito pomanjkanje magnezija lahko privede tudi do prezgodnjega poroda.

Študije so pokazale, da so nizke ravni magnezija v nosečnosti povezane s preeklamsijo, za katero je med drugim značilen visok krvni tlak (predvsem v zadnji tednih nosečnosti). Zadostno uživanje magnezija preprečuje visok krvni tlak, s tem pa se tudi zmanjša možnost pojava preeklampsije. Zato veliko ginekologov priporoča dodajanje magnezija.

 

Seveda pa ne smete pozabiti, da so potrebe po magneziju povečane tudi v času dojenja.

 

V nosečnosti je bila zdrava hrana na prvem mestu, saj vas je skrbelo za razvoj otroka.

A tudi po porodu je zelo pomembna, saj ste tudi ve pomembne!

 

 

https://www.trgovina-medisanus.si/magnezij-kozmeticni-izdelki-za-vnos-preko-koze/magnezijev-losjon-in-gel/magnezijev-losjon-in-gel/magnezijev-losjon-za-telo-200-ml

 

Železo in nosečnost

 

Sestava krvi se v nosečnosti pomembno spremeni. Prav tako se poveča celotna količina krvi v telesu in potreba po železu se bistveno poveča zaradi nastajanja hemoglobina in drugih proteinov, ki vsebujejo železo.

 

Med nosečnostjo tako pogosto pride do pojava anemije oz. slabokrvnosti. To pomeni, da v krvi ni dovolj rdečih krvnih telesc, ki prenašajo kisik po vašem telesu in telesu vašega otroka.

Če ne vnašate dovolj železa ali nekaterih drugih hranil, vaše telo morda ne bo sposobno proizvajati dovolj velikih količin rdečih krvnih telesc, ki so potrebne za proizvodnjo dodatne krvi.

 

Slabokrvnost lahko povzroča utrujenost in šibkost. Najpogostejši znaki slabokrvnosti med nosečnostjo so bledica, občutek utrujenosti ali šibkosti, vrtoglavica, omotičnost, glavobol, zasoplost in občutek kratke sape, hitro bitje srca, težave s koncentracijo, mrzla stopala in dlani. Hujše oblike slabokrvnosti lahko, kadar ostanejo nezdravljene, povečajo tveganje za resne zaplete kot je npr. prezgodnji porod.

 

Če pride do slabokrvnosti, bo morda potrebno dodajanje železa. Železovi pripravki so najbolj učinkoviti, če se jih zaužije na prazen želodec. Ker je veliko nosečnicam po njih slabo ali celo bruhajo, jih zato vzamejo po jedi. Nekatere se jim zaradi slabega okusa in povzročanja zaprtja celo izogibajo. Na srečo so sedaj na voljo tudi že novi izdelki, ki ne povzročajo

slabosti, zaprtja ali obarvanosti zob

 in so dobrega okusa.

 

Otročiček pridno raste in z božanjem trebuščka že lahko navezujete stik. Z dotiki, petjem in pogovarjanjem poskrbite, da se vas bo otročiček navadil še preden pride na svet.

 

 

http://www.trgovina-medisanus.si/cofer

Nosečnost in magnezij 

 

Med nosečnostjo se potreba po magneziju poveča, zato je pomembno, da zaužijete dovolj živil, ki ga vsebujejo, ali pa si pomagate z dodatki po predhodnem posvetu z vašim zdravnikom.

Magnezij je ključen pri številnih procesih tudi med nosečnostjo. Je eden izmed nujno potrebnih makro mineralov za pravilen razvoj otroka.

Prav tako je ključen pri številnih procesih v organizmu, in sicer pri uravnavanju telesne temperature nosečnice in otroka, koncentracije glukoze v krvi, zmanjševanju mišičnih krčev, preprečitvi prezgodnjih popadkov, otrokovi rasti, normalnem delovanju mišične plasti maternice, sintezi beljakovin in nukleinskih kislin, delovanju živčnih in mišičnih celic. Obenem ohranja zdrave kosti in zobe.

Ko se v ženski razvija novo življenje, ni presenetljivo, da je njeno telo izpostavljeno velikemu stresu in je zato še posebej pomembno, da prejme dovolj hranil. Ob sodobni prehrani in načinu življenja celo uživanje prehranskih dopolnih med nosečnostjo zagotovi le najnižjo raven potrebnih hranil.

 

Zgodnji znaki pomanjkanja magnezija v nosečnosti se kažejo v mišičnih krčih ( zlasti v mečih ), lahko pa tudi z otrdevanjem trebuha, utrujenoostjo, pomanjkanjem energije in glavoboli. Težave se lahko pokažejo kot mravljinčenje ali odrevenelost v rokah in nogah. Lahko se pojavi povečana razdraženost, tesnoba in depresivno razpoloženje. Izrazito pomanjkanje magnezija lahko privede tudi do prezgodnjega poroda.

Študije so pokazale, da so nizke ravni magnezija v nosečnosti povezane s preeklampsijo, za katero je med drugim značilen visok krvni tlak ( predvsem v zadnjih tednih nosečnosti ). Zadostno uživanje magnezija preprečuje visok krvni tlak, s tem pa se tudi zmanjša možnost pojava preeklampsije.

 

Priporočeni vnos magnezija :

Priporočeni vnos magnezija je 5 mg na kg telesne mase.

V določenih okoliščinah je dnevna potreba po magneziju večja. Med nosečnostjo, dojenje, stresu, po operaciji in pri športnikih je priporočen dnevni vnos 10 mg na kg telesne mase.

 

Osi Magnesium – topikalni magnezij :

Kaj je OsiMagnesium – izelki osimagnesium vsebujejo ultra čisti, 100 odstotni koncentrat naravne slanice magnezijevega klorida, pridobljene izpod  nekdanjega morja Zechstein na Nizozemskem, na globini 2000 metrov.

 

Zakaj topikalni magnezij :

Največji del telesa je koža, ki lahko zelo učinkovito absorbira minerale, tako da le-ti hitro vstopijo v krvni obtok. Če magnezij nanesemo na kožo in ga blago vmasiramo si zagotovimo vnos magnezija brez stranskih učinkov. To je zelo učinkovit način dodajanja magnezija.

Lokalni nanos na kožo omogoča tudi dostavo magnezija neposredno na mesta, kjer je najbolj potreben, kar posledično pomeni večjo učinkovitost.

 

Razlika med topikalnim in oralnim magnezijem je :

  • Oralni magnezij je razpon absorbcije samo 4 do 30 %,  lahko povzroči neželene učinke, kot so diareja, v hujših primerih okvara ledvic in okvara srca, ko ga zaužijemo potrebuje kar nekaj časa predno začne delovati.
  • Topikalni magnezij se zlahka absorbira, njegova absorbcija je 70 %, lahko se nanese neposredno na boleče dele, nima neželenih učinkov, odvečni magnezij se izloči z urinom, brez nadležnega zaprtja, nadzorovan krvni tlak, primeren je tudi za otroke.

 

Zakaj je dobro uporabljati magnezij in njegovi koristni učinki :

Magnezij pomaga uravnavati in absorbirati več vitaminov, mineralov in elementov v sledeh.

Magnezij skrbi za normalno delovanje živčevja, sprošča mišice, poskrbi za močne kosti in zobe, sprošča, znižuje nivo stresa, vpliva tudi na lepo kožo in še več.

Kar 99 % magnezija telo potrebuje zato, da celice lahko sploh ustrezno opravljajo svoje naloga.

 

» V nosečnosti je zdrava hrana na prvem mestu, saj vas skrbi za razvoj otroka. A tudi po porodu je zelo pomembna, saj ste tudi ve pomembne ! »

 

 

 

https://www.trgovina-medisanus.si/magnezijevo-olje

GLAVOBOL – Kaj bom s tabo?

 

Glavoboli so v času nosečnosti pogosti predvsem v prvem trimesečju zaradi hormonskih sprememb in povečanja prostornine krvi v telesu. Ko se hormoni uravnovesijo oziroma se telo privadi na novo stanje se glavoboli običajno umirijo. Vendar pa se nekatere ženske soočajo z glavoboli skozi celo nosečnost.

 

Glavobol seveda nikoli ni dobrodošel, vendar nas lahko telo z njim obvešča, opozarja. Ste popile dovolj tekočine? Dehidracija lahko povzroči glavobol, zato je pomembno, da popijete čez dan zadosti vode. K pojavu glavobolov v času nosečnosti v veliki meri prispeva nabreklost nosne sluznice, hormonske spremembe, kot tudi utrujenost in stres.  Mogoče premalo spite, ste preveč zaposlene in ste pozabile na sprostitev, zabavo? Glavobole lahko povzroča tudi prekomerna količina kofeina.

 

Svetuje se, da je prvi korak pri odpravljanju manjših zdravstvenih težav brez poseganja po zdravilih. Pomaga lahko masaža vratu in ramen (čeprav svetujemo, da si masažo privoščite tudi kdaj, ko nimate glavobola 😉). Glavobol lahko omilite z izmenjujočimi hladnimi in toplimi obkladki ali drugimi pripravki za hlajenje čela, senc in predela na vratu.

 

Bodite pozorne, da poskrbite za dober počitek, sprostitev, redno prehrano in gibanje. Tako kot na letalu svetujejo, da pomagajte najprej sebi in šele nato otroku, je tudi v materinstvu pomembno, da ne pozabite nase.

 

Spočita, srečna in zdrava mama je najboljše za otroka.  Zato nikoli ne pozabite na svoje potrebe in želje!

 

 

https://www.trgovina-medisanus.si/default.asp?mid=sl&pID=webshopsearch

NEGA PRSNIH BRADAVIC

 Tudi te potrebujejo vašo pozornost

 

Za nego dojk in bradavic zadostuje običajno umivanje z vodo enkrat na dan. Mila ne uporabljajte, ker odstrani naravna kožna olja. Ponovno umivanje dojk pred dojenjem ni potrebno. Po podoju lahko bradavice in kolobar zaščitite s kremo za nego bradavic.

 

Ob dojenju se na bradavicah lahko pojavijo ragade oziroma razpoke. So verjetno najpogostejša težava, s katero se srečajo doječe ženske. Dojenje ne bi smelo boleti, zato bodite pozorne, da otroka pravilno pristavite. V primeru bolečine skozi ves podoj je treba spremeniti položaj in način pristavljanja.

 

Če se ragade kljub temu pojavijo, poskrbite še za pogostejše dojenje. S tem boste imele dovolj časa za namestitev v pravilen položaj in izognile se boste preveliki lakoti pri otroku, ki tako ne bo hlastno in močno sesal. Najprej mu ponudite manj bolečo dojko in šele potem ga pristavite še na drugo, bolj bolečo dojko.

 

Pomembno je tudi, da otroka obzirno odstavite od dojke, da ne ranite bradavice. V kotiček njegovih ust vstavite mezinec, da popusti vakuum, ki se je ustvaril med dojenjem.

 

Dojenja ni potrebno prekiniti, tudi če ragade zakrvavijo. Za hitrejše celjenje in zaščito po podoju bradavice in kolobar lahko zaščitite s kremo za nego bradavic.

 

Bodite nežne do sebe, negujte se s tako ljubeznijo kot to počnete z dojenčkom.

Tudi ve potrebujete nežnost!

 

 

https://www.trgovina-medisanus.si/cucciolo--mamy-natural-krema-za-nego-bradavic-v-nosecnosti-in-v-obdobju-dojenja

 

NEGA KOŽE

Kaj potrebuje mama in kaj nežna občutljiva koža dojenčka?

 

V času nosečnosti in po porodu žensko telo doživi več sprememb. Nekatere spremembe so pozitivne (nič več aken, mehki in sijoči lasje), druge pa  neprijetne. Med najpogostejšimi spremembami so ohlapna koža, strije, celulit, izpadanje večje količine las, suha koža.

 

Strije se pojavijo zaradi prehitrega raztezanja kože in izgledajo kot razpoke na koži.  Nastanejo zaradi poškodb kožnega in podkožnega vezivnega tkiva. Lahko nastanejo v nosečnosti ali po porodu. Za nego kože in preprečevanje strij je potrebno skrbeti že od prvega tedna nosečnosti.

 

Izguba las je fenomen, ki se pojavi po porodu ali v obdobju dojenja, ko je organizem oslabljen in podvržen hormonskim spremembam.

 

Dojenčkova koža je krasna! Gladka, mehka, žametna… na videz popolna! Ob enem pa je tudi zelo tanka, nežna in nezaščitena pred zunanjimi dejavniki, saj še ni zmožna ustvariti zaščitne bariere iz vode in maščobe (hidrolipidnega filma). Zato dojenčkova koža potrebuje posebno nego. Najpogostejša problema sta plenični izpuščaj in atopijski dermatitis. Pravilna in pravočasna nega je zelo pomembna pri obeh.

 

Plenični izpuščaj se pokaže z majhnimi rdečimi pikicami na predelu kože, ki ga pokriva plenička. Povzroči ga stik z blatom in urinom, ki lahko poškodujeta šibko obrambo kože in ustvarita ugodne pogoje za širjenje mikrobov in bakterij.

 

Atopijski dermatitis se pokaže s s pojavom rdečih pikic, ki se posušijo in povzročajo srbečico. Najpogostejša je alergijska oblika (kar v 90%), nekateri zunanji dejavniki kot so mraz, veter, vročina pa pogosto stanje le še poslabšajo.

 

Izberite specializirano kozmetiko, ki temelji na naravnih sestavinah in posveča pozornost posebnim potrebam občutljive kože. Tudi po prvem letu življenja se je treba izogibati uporabi parfumiranih mil in izdelkom, ki vsebujejo alkohol.

 

Z nežno masažo otroku povrnete občutek varnosti, ki ga je imel v maternici.

Z dotikanjem mu pokažete, da je ljubljen.

 

 

 

 

https://www.trgovina-medisanus.si/kozmetika-za-nosecnice-in-mamice

https://www.trgovina-medisanus.si/default.asp?mid=sl&pid=modul_it&wid=5159

 

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih