Skrivnost magnezija in zdrava nosečnost

Ali ste vedeli?

 

 • Magnezij je nujno potreben za naše telo, saj je vključen v več kot 300 encimskih procesov.
 • Telo potrebuje med nosečnostjo višje ravni mineralov, tudi magnezija.
 • Pomanjkanje magnezija poveča možnost zapletov med nosečnostjo.
 • Magnezij je med nosečnostjo povezan z visokim krvnim tlakom.
 • Naše telo ne more proizvajati magnezija.
 • Po podatkih ameriških raziskav primanjkuje magnezija 80 % ljudi.

ZAKAJ JE MAGNEZIJ POMEMBEN?

Magnezij igra pomembno vlogo v presnovi ogljikovih hidratov, maščob, nukleinskih kislin in beljakovin. Poleg tega sodeluje v procesih sproščanja energije, pomaga odpravljati mišične krče in zmanjšuje tveganje za pojav srčno-žilnih bolezni. Pomaga tudi uravnavati in absorbirati več vitaminov, mineralov in elementov v sledeh.

Odrasel človek potrebuje dnevno okrog 400 mg magnezija, vendar ga običajno zaužije bistveno manj. V določenih okoliščinah je dnevna potreba po tem mineralu večja, na primer med nosečnostjo in dojenjem, boleznijo, neprimernem prehranjevanju, dietah in intenzivni športni aktivnosti.

 

MAGNEZIJ IN NOSEČNOST

Med zanositvijo, nosečnostjo in porodom je pomembno, da ustrezno zadostimo povečani potrebi po magneziju. Namesto zdravil lahko posežemo po naravnem intravenskem[AB1] u pripravku magnezija, ki poskrbi, da zagotovimo telesu pravo količino kakovostnega magnezija.

 

ODMERJANJE MAGNEZIJA

Vnos magnezija je treba povečati že v obdobju načrtovanja nosečnosti. Priporoča se dnevni odmerek 10 mg magnezija na kilogram telesne mase. Do 35. tedna nosečnosti ta odmerek pokrije povečane potrebe, torej potrebe matere in otroka. Po 35. tednu nosečnosti pa je treba vnos magnezija zmanjšati, da se zmanjša pojavnost krčenja maternice.

V primeru rizične nosečnosti zadošča dnevni odmerek 10 mg / kg telesne mase, večjo pozornost pa je treba posvetiti preverjanju, ali telo zares prejme ta odmerek.

Ker med posamezniki seveda obstajajo razlike, so tudi potrebe po magneziju različne. Glede vnosa magnezija med nosečnostjo se je najbolje posvetovati z ginekologom.

 

KRČI V SPODNJEM DELI TREBUHA IN MATERIČNI KRČI

Krči v spodnjem delu trebuha med nosečnostjo in krčenje maternice lahko nakazujejo zgodnjo stopnjo pomanjkanja magnezija. Ker plod nenehno polni svoje zaloge, ima lahko mati večkrat premalo magnezija.

 

MAGNEZIJ JE NEPOGREŠLJIV

Naše telo vsebuje več kot 25 g magnezija. Shranjen je v kosteh, tkivih, krvi in medcelični tekočini. Pomanjkanje tega elementa ima lahko resne posledice, zlasti med nosečnostjo.

Po ugotovitvah študije iz leta 2013 sta lahko preeklampsija, to je hipertenzija v nosečnosti, in prezgodnji porod povezana z nizkimi ravnmi magnezija (hipomagneziemijo) in pomanjkanjem magnezija med nosečnostjo.

Mnogi raziskovalci nosečnicam priporočajo, naj uživajo več magnezija, da se izognejo zapletom med porodom, poporodni depresiji ali prezgodnjemu porodu. Klinične študije so pokazale, da matere, ki uživajo magnezij, rojevajo večje in bolj zdrave otroke, pojav preeklampsije, prezgodnjega poroda, nenadne smrti in porodnih okvar (vključno s cerebralno paralizo) pa je redkejši kot pri tistih, ki ne uživajo tega minerala.

 

VISOK KRVNI TLAK (PREEKLAMPSIJA) – TIHI SOVRAŽNIK

 

Če se hipertenzija pojavi po 20. tednu nosečnosti in je povezana s prisotnostjo beljakovin v urinu, govorimo o preeklampsiji. Preeklampsija se pojavi v 7 % nosečnosti in je po podatkih organizacije Preeclampsia Foundation odgovorna za najmanj 76.000 smrti mater na leto po vsem svetu.

V hujših primerih lahko pri nosečnici pride do epileptičnih krčev, kar imenujemo eklampsija, do pljučnega edema, motenj strjevanja krvi in odstopa placente. Pojavijo se lahko tudi zapleti pri plodu, prezgodnji porod, trajno pomanjkanje kisika znotraj maternice in razvojne motnje.

Pomembno je, da te simptome čim prej prepoznamo in začnemo z zdravljenjem, da preprečimo resnejše zaplete.

Če se med nosečnostjo pogosto pojavljajo spodnji simptomi, bodite previdni in čim prej obiščite zdravnika.

Simptomi:

 • glavobol
 • težave z očmi
 • mišični krči
 • bolečine v želodcu
 • beljakovine v urinu

 

Večina zdravnikov poskuša znižati visok krvni tlak s počitkom in sproščanjem. Če tlak kljub tem ukrepom ostane visok do poroda, se bo le redko kateri zdravnik odločil, da materi intravensko injicira magnezij, kljub dejstvu, da številni raziskovalci in zdravniki priporočajo preverjanje ravni magnezija s krvnim testom, znanim kot Test EXA, in zvišan vnos magnezija, okrog 300-600 mg / dan. Tako kot to velja za vsako prehransko dopolnilo, se morate tudi pred uporabo dopolnil z magnezijem posvetovati z vašim zdravnikom.

 

Intravenski magnezijev sulfat se za zdravljenje eklampsije uspešno uporablja že več kot 25 let. S prihodom novih diuretikov in antikonvulzivov pa je priljubljenost magnezijevega sulfata upadla. Farmacevtske družbe nenehno izvajajo drage raziskave za primerjanje njihovih najnovejših izdelkov z magnezijevim sulfatom in magnezijevim kloridom. Večina študij potrjuje, da je magnezij pravzaprav učinkovitejši kot sintetična zdravila, da zmanjšuje število smrti dojenčkov ter je obenem izredno varen tako za mater kot otroka.

 

 

 

 

POTREBNE KOLIČINE MAGNEZIJA JE MOGOČE VNESTI NA RAZLIČNE NAČINE

 

1 TABLETE

Zdravniki najpogosteje predpišejo magnezij v obliki tablet. To je tudi nasploh najpogostejši način vnosa. Te formulacije vsebujejo magnezijeve soli, ki jih lahko telo različno učinkovito absorbira. Tablete ne delujejo lokalno, temveč vstopijo v tkiva preko prebavil, preko krvnega obtoka v celice, in povzročijo precej neželenih stranskih učinkov. Zelo dolgo traja, da magnezij prispe na svoj cilj in tudi simptomi pomanjkanja magnezija izzvenijo zelo počasi. Kot stranski učinek tablet se pogosto pojavi driska, ki je pogostejša v nosečnosti. Z njo se takoj izloči še tisti delež magnezija, ki je že bil zaužit.

 

2. PRAVILNA PREHRANA

Pred nekaj desetletji uporaba anorganskih gnojil, ki se danes uporabljajo v kmetijstvu, ni bila tako razširjena. Žal tak način gnojenja ne podpira vsebnosti magnezija in drugih mineralov v  rastlinah. Zgolj s pravim načinom prehranjevanja zato ne moremo pokriti vseh potreb po vitaminih, elementov v sledeh ali mineralih.

Kljub temu pa vendarle obstaja nekaj živil, ki so res bogat vir magnezija. Med njimi so temno zelena listnata zelenjava (npr. blitva, špinača, kislica), polnozrnata žita, oljna semena, različne stročnice (ker napenjajo, jih je treba med nosečnostjo in dojenjem uživati previdno). Bogat vir magnezija so še avokado, rjava čokolada in banane.

Živila z visoko vsebnostjo maščob, gazirane brezalkoholne pijače, nekateri konzervansi (npr. benzojska kislina) zavirajo absorpcijo magnezija.

 

TOPIČNA (ČEZKOŽNA) ABSORPCIJA

Največji del telesa je koža, ki lahko zelo učinkovito absorbira minerale, tako da le-ti hitro vstopijo v krvni obtok.

Če magnezij nanesemo na kožo in ga blago vmasiramo, si zagotovimo vnos magnezija brez stranskih učinkov (na primer driske). To je zelo učinkovit način dodajanja magnezija.

Po ugotovitvah zadnjih raziskav igrajo lasni mešički pomembno vlogo pri absorpciji v kožo.

 

PREDNOSTI ČEZKOŽNE UPORABE USTREZNIH KOLIČIN MAGNEZIJA:

• sprostitev napetosti v mišicah, vratu in križu

• brez nadležnega zaprtja (ki je med nosečnostjo pogosto)

• odprava edemov in napenjanja

• lajšanje glavobola

• nadzorovan krvni tlak

 

 

TEŽAVE V PORODNI SOBI – KAJ JIH POVZROČA?

Preberimo si odlomek iz knjige "Magnesia Miracle" avtorice Carolyn Dean.

 

"Marija je imela med nosečnostjo veliko težav. Pridobila je preveč kilogramov, imela je glavobole, otekali so ji gležnji in roke. Poleg tega je tudi težko dihala. Ko je v osmem mesecu nosečnosti obiskala svojega zdravnika, je imela visok krvni tlak, hiperaktivne reflekse in visoko vsebnost beljakovin v urinu. To so bili simptomi preeklampsije oziroma hipertenzije v nosečnosti. Preeklampsija je stanje, ki se kaže z zelo hitrim povišanjem krvnega tlaka, hiperaktivnimi refleksi, edemi, zvišano vsebnostjo beljakovin v urinu, težavami z očmi in glavobolom in lahko povzroči ali poveča izrazitost krčev. "

 

Koliko soli je za otroka preveč?

Čeprav dojenčki potrebujejo sol, da bi njihovo telo delovalo pravilno, lahko preveč zaužite soli povzroči zdravstvene težave v času rasti. Veliko otroške hrane, na primer otroška peciva, konzervirana zelenjava, konzervirane testenine s sirom lahko vsebuje preveč natrija. Priporočamo, da si vedno preberite etiketo na embalaži živila, da boste lahko izbrali pravi izdelek za vašega otroka.

 

Priporočila za vnos

Posebnih priporočil za vnos natrija pri otrocih, starih 2 leti in mlajših, sicer ni, kljub temu pa naj bodo te vrednosti čim nižje. V prvem letu življenja dojenček ne sme dobiti več kot 1 g na dan - to je količina, ki jo prejme z materinim mlekom.

 

Vloga soli

Natrij uravnava otrokov krvni tlak in krvni volumen. Sol je potrebna za pravilno delovanje mišic in živčevja. Pomanjkanje natrija imenujemo hiponatriemija in je redka. Če pa do nje vseeno pride, lahko povzroči bruhanje, glavobol, pomanjkanje energije, utrujenost, razdražljivost, mišično šibkost, izgubo zavesti ali komo. Kronična driska ali bruhanje, nekatera zdravila in dehidracija ali celo preveč vode lahko povzročijo pomanjkanje natrija. Zato se soli ne sme povsem umakniti iz otrokovega jedilnika.

 

Preveč soli

Kljub vsemu pa lahko uživanje prevelikih količin soli, ne glede na otrokovo starost, povzroči zdravstvene težave pozneje v življenju. Negativno lahko na primer vpliva na krvni tlak. Nizozemska študija je ugotovila, da so imeli mladostniki, ki so v prvih šestih mesecih življenja uživali manj soli, pri 15. letu starosti nižji krvni tlak kot njihovi vrstniki, ki so kot dojenčki uživali večje količine soli. Pravilno obvladovanje krvnega tlaka pomaga preprečiti bolezni srca. Dojenčkove ledvice še niso dokončno razvite oz. dovolj močne, da bi obvladale velike količine soli in prehrana z visoko vsebnostjo natrija lahko povzroči popuščanje delovanja  ledvic. Poleg tega lahko po podatkih Evropske agencije za javno zdravje preveč soli poveča dojenčkovo dovzetnost za rakotvorne snovi in tveganje za razvoj raka.

 

Hrana za dojenčke

Večina zamrznjene hrane za dojenčke ne vsebuje dodane soli, žitni kosmiči pa so zdrava hrana za dojenčke z nizko vsebnostjo natrija. Kljub temu pa večina prigrizkov in živil za majhne otroke pogosto vsebuje precejšnjo količino soli. Natančno branje nalepk na embalaži živil vam bo pomagalo izbrati prava živila za vašega otroka. Če hrano za dojenčka pripravljate sami, ji ne dodajajte soli. Ko pripravljate obrok za celo družino – na primer soparjeno, soljeno in z maslom zabeljeno zelenjavo -  odvzemite porcijo za otroka, preden dodate sol ali maslo. V dojenčkovi prehrani omejite tudi predelano meso, zamrznjena živila, juhe v pločevinkah, krompir in pice, saj lahko vsa ta živila vsebujejo precej soli.

 

 

 

Ženske imajo večje tveganje za razvoj pomanjkanja magnezija

Če ste si kdaj ogledovali prehranska dopolnila na policah trgovin z zdravo prehrano in lekarn ste gotovo opazili, da obstaja očitna razlika med izdelki za moške in ženske. Poleg vitaminov, mineralov in zeliščnih sestavin v različnih izdelkih za oba spola enako velja tudi za navodila za uporabo in odmerke. Poleg multivitaminov, izdelanih posebej za ženske, lahko na policah najdemo tudi izdelke za zdravo spolnost, izdelke za upočasnitev staranja, prehranska dopolnila za boljšo telesno zmogljivost in seveda izdelke za hujšanje.

Ob pestri in raznoliki izbiri dopolnil pa se lahko upravičeno vprašamo: in kje je magnezij?

 

V tem članku predstavljamo možnosti za ženske, ki ustrezajo njihovim individualnim potrebam za zagotavljanje optimalnih ravni magnezija. A preden  preidemo na različne prakse, si oglejmo ovire, s katerimi se srečuje večina žensk.

 

KAKO LAHKO POSKRBIM ZA USTREZNO RAVEN MAGNEZIJA V MOJEM TELESU GLEDE NA TO, DA SEM ŽENSKA?

Dejstvo je, ima ženska poseben biološki ustroj, ki je – vsaj glede vzdrževanja ravni magnezija – na žalost neugoden.

Vnos magnezija je pri ženskah nižji kot pri moških. Pri določanju poenotenih vrednostih so  žal spregledani številni dejavniki, kar neizogibno vodi v neskončen boj s pomanjkanjem magnezija.

 

KONTRACEPCIJA IN NADOMESTNO HORMONSKO ZDRAVLJENJE

 

Znano je, da lahko hormonski kontraceptivi (t.i. "tabletke") in nadomestno hormonsko zdravljenje zaradi vsebnosti estrogena povzročijo obsežno pomanjkanje magnezija. Že samo to dejstvo vpliva na zelo veliko število žensk.

Po ugotovitvah ameriške študije, opravljene leta 2010, 34 % žensk, ki se poslužuje kontracepcije,  uporablja hormonske kontraceptive. To pomeni, da ima približno 33,8 milijona Američank resno tveganje za pomanjkanje magnezija.

Ko pride ženska v starost, ko kontracepcije ne potrebuje več, tveganje za nizke ravni magnezija še kar vztraja. Staranje samo po sebi pomeni, da potrebuje telo več hranil, da opravi svoje naloge, saj z leti ni več tako učinkovito.

Ko se pri ženski začnejo znaki menopavze in postanejo ravni estrogena nepredvidljive, zajame posledično nihanje hormonov celo telo. V menopavzi zdravniki ženskam pogosto predpišejo tako nadomestne hormone kot dopolnila s kalcijem. Kombinacija obeh zdravljenj pa je v bistvu mehanizem za uničevanje magnezija, ki predstavlja zelo neugodno okoliščino, ko gre za koristne učinke magnezija na menopavzo, staranje, osteoporozo in stres.

 

NOSEČNOST IN DOJENJE

 

Ko se v ženski razvija novo življenje, ni presenetljivo, da je njeno telo izpostavljeno velikemu stresu in je zato še posebej pomembno, da prejme dovolj hranil. Ob sodobni prehrani in načinu življenja celo uživanje prehranskih dopolnil med nosečnostjo zagotovi le najnižjo raven potrebnih hranil. Število primerov preeklampsije (t.j. hipertenzije v nosečnosti, ki jo zdravniki običajno zdravijo z magnezijem) se je v zadnjih 30 letih povečalo. V stanju pomanjkanja magnezija je precej težje določiti optimalno raven in še vedno obstaja verjetnost, da bo novorojenček to pomanjkanje (ki ga pogosto povezujemo z dermatitisom pri dojenčkih) podedoval.

Pri doječih materah se večja lastna in otrokova potreba po hranilih ne zaključi s porodom. Žal matere po porodu pogosto opustijo jemanje vitaminov, ki so jih uživale med nosečnostjo, in  nekatere druge navade, s katerimi so ohranjale zdravje. Strokovnjaki priporočajo, naj jih v obdobju dojenja nikar ne opuščajo. Da bi zagotovilo najboljšo hrano za rastočega otroka in zadostilo otrokovim potrebam, materino telo črpa minerale iz lastnih rezerv.

Ob potrebah telesa, ki bi jih lahko primerjali s tistimi pri maratonskih tekačih, vseh neprespanih nočeh in vsakodnevnih naporih, ste lahko prepričani, da se bodo magnezij in drugi minerali neverjetno hitro izločili iz telesa.

 

ANTIBIOTIKI

Drugo resno težavo predstavljajo antibiotiki in verjetno ni posameznika, ki se kdaj v življenju ne bi srečal z njimi. In zakaj je to pomembno za ženske? Odgovor se glasi: zaradi okužbe sečil, ki jo skoraj vsaka ženska izkusi vsaj enkrat v življenju.

Okužbe sečil prizadenejo tudi moške, vendar so daleč najpogostejše pri ženskah. Več kot 50 % jih tako okužbo preboli pred 32. letom starosti. Čeprav bolezen negativno vpliva na zdravje, pa pride do sprememb ravni magnezija v telesu predvsem zaradi uporabe antibiotikov, ki jih zdravniki najpogosteje predpišejo v primeru okužbe sečil.

Znano je, da fluorokinoloni in sulfonamidi odstranjujejo magnezij iz telesa, kar ima zelo dolgotrajen vpliv na telesne ravni mineralov. Obstaja nešteto študij o negativnih posledicah   njihove uporabe, zato bi se morale ženske resno zavedati teh nevarnosti.

Vendar: koliko zdravnikov predlaga uporabo določenih količin prehranskih mineralnih dopolnil, ko predpišejo te antibiotike? Glede na moje lastne izkušnje si upam trditi, da verjetno nobeden.

 

MAGNEZIJ MORATE JEMATI RESNO!

Če se karkoli od zgoraj navedenega nanaša na vas, boste morda želeli ponovno razmisliti in prilagoditi vaš vnos magnezija glede na stopnjo pomanjkanja. Čeprav je zaradi kontracepcije, nadomestnega hormonskega zdravljenja, težav v nosečnosti in uporabe antibiotikov težko vnesti ustrezno količino magnezija in jo vzdrževati na primerni ravni, je pomembno, da se ženske tega zavedajo.

Ženskam se priporoča dobro premišljena uporaba magnezija in prehranskih dopolnil, pozabiti pa ne smejo tudi na dolgoročne posledice pomanjkanja tega minerala.

 

 

 

10 hranil, ki jih potrebuje vsak otrok med 5. in 8. letom starosti

 

Kalcij: Krepi kosti in zobe, skrbi za zdravo delovanje živčevja in mišic, sodeluje pri strjevanju krvi in pomaga pri pretvorbi hrane v energijo.

 

Esencialne maščobne kisline: So pomemben element celične strukture, uravnavajo živčni sistem, krepijo srce in ožilje ter imunski sistem in sodelujejo v procesu absorpcije hranil v telesu. Igrajo tudi ključno vlogo pri delovanju možganih in vida.

 

Železo: Bistveno za nastanek hemoglobina, rdečega pigmenta, zadolženega za transport kisika v krvi, in tvorbo mioglobina (beljakovina, ki veže in shranjuje kisik v mišicah). Pomanjkanje železa lahko vodi v anemijo, ki se kaže s slabotnostjo in razdražljivostjo.

 

Magnezij: Krepi kosti, uravnava srčni ritem, podpira učinkovito delovanje imunskega sistema in zagotavlja ustrezno delovanje mišic in živčnih celic.

 

Kalij: Skupaj z natrijem skrbi za ravnovesje telesnih tekočin, kar igra pomembno vlogo pri uravnavanju primernega krvnega tlaka. Zagotavlja pravilno delovanje mišic in pomaga vzdrževati reden srčni utrip ter zmanjšuje tveganje za pojav osteoporoze in ledvičnih kamnov pozneje v življenju.

 

Vitamin A: Igra pomembno vlogo pri funkciji vida in rasti kosti; varuje telo pred okužbami; sodeluje pri razvoju in normalnem delovanju zdravih celic in krovnih tkiv, vključno z lasmi, nohti in kožo.

 

Vitamin C: Pomaga pri nastanku in obnovi rdečih krvnih celic, kosti in tkiv; skrbi za zdravje otrokovih dlesni ter krepi krvne žile, kar je pomembno pri celjenju odrgnin; pospešuje okrevanje, krepi imunski sistem in varuje pred okužbami. Pomaga tudi pretvarjati železo v obliko, ki jo telo lažje absorbira.

 

Vitamin D: Pomaga pri absorpciji kalcija in drugih mineralov v telo, pomemben je za močne zobe in kosti. Je bistvenega pomena za izgradnjo kosti in otrokov razvoj. Poleg tega deluje kot hormon in sodeluje pri ohranjanju imunskega sistema, nastajanju inzulina in uravnavanju celične rasti.

 

Vitamin E: Uravnava proces tvorbe prostih radikalov, v katerem lahko celice postanejo ranljivejše. Je pomemben del telesnega obrambnega mehanizma proti okužbam in boleznim ter bistven za obnovo DNK in druge presnovne procese.

 

Cink: Nepogrešljiv v več kot 70 prebavnih in presnovnih procesih ter encimih za uravnavanje rasti.

 

 

 

Tveganja, povezana z uživanjem soli med nosečnostjo

V našem življenju zdrava prehrana najbrž nikoli ni bolj pomembna kot med nosečnostjo. V preteklosti so nosečnicam svetovali, naj bodo previdne pri uživanju soli, da se izognejo otekanju in zastajanju vode. Čeprav se tej pogosti nevšečnosti med nosečnostjo ni mogoče povsem izogniti, se s soljo res ne sme pretiravati. Je pa določena raven vnosa soli vendarle potrebna za vzdrževanje ravnovesja tekočin. Uživanje preslanih živil ima lahko neželene učinke na zdravje nosečnice in otroka, še zlasti, če ima bodoča mati visok krvni tlak. O tem, kakšen bi bil primeren vnos soli za vas, se pogovorite s svojim zdravnikom.

 

PRIPOROČILA GLEDE UŽIVANJA SOLI

Med nosečnostjo se poveča pretok krvi v telesu. Sol je pomembna za normalno delovanje celic, saj poskrbi, da tekočina ne vstopa v celice. Priporočeni dnevni vnos soli med nosečnostjo je 1,5 grama, kar je enako kot za odrasle osebe nasploh. To pomeni 3,8 grama soli na dan, saj vsebuje namizna sol okrog 40 odstotka natrija. Dopustna zgornja meja vnosa natrija je 2,3 grama oziroma 5,8 grama namizne soli na dan.

 

HIPERTENZIJA

Če trpite za kroničnim zvišanjem krvnega tlaka, morate zelo paziti, koliko soli zaužijete s prehrano, opozarjajo strokovnjaki. Plod nosečnice, ki ima visok krvni tlak, prejme manj krvi, manj kisika in manj hranil, kar poveča tveganje za pojav zapletov v nosečnosti. Za dobro obvladovanje visokega krvnega tlaka med nosečnostjo je treba poseči po zdravilih, opraviti dodatna opazovanja in izvesti spremembe v načinu življenja, vključno z omejitvijo vnosa soli.

 

 

PREEKLAMPSIJA – zastrupitev med nosečnostjo

Če se krvni tlak zviša po 20. tednu nosečnosti in so v urinu prisotne beljakovine, imate najverjetneje stanje, imenovano preeklampsija. Simptomi preekampsije vključujejo otekanje rok in obraza ter nenaden porast telesne teže. Natančen vzrok te bolezni ni znan, k njenemu nastanku pa lahko prispeva nepravilna prehrana. Edini način za odpravo preeklampsije je porod. Če ste v začetni fazi nosečnosti, bo vaš zdravnik verjetno predlagal zmanjšanje vnosa soli. Če je vaš krvni tlak visok in ne pazite na vnos soli, lahko razvijete preeklampsijo in povečate možnosti za zaplete.

 

IZBIRA KALCIJA

Če ste noseči, je pomembno, da dobite dovolj kalcija. Plod potrebuje kalcij za pravilen razvoj. Če v telo ne vnesete dovolj hranil, bo telo črpalo kalcij iz vaših lastnih kosti in tako poskrbelo za razvoj otroka. To lahko posledično vodi v izgubo kostnine in osteoporozo pozneje v življenju. Po navedbah inštituta Linus Pauling pri Univerzi Oregon prehrana z visoko vsebnostjo soli odstranjuje kalcij iz urina in s tem odtegne ta pomemben mineral vam in vašemu otroku.

Izvrstna rešitev za zmanjšanje vnosa soli je namizna sol ŐSIMAGNESIUM, ki vsebuje tudi magnezij, ki ga bodoče mamice še posebej potrebujejo.

 

  Piškotki za analitiko
  Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
  Piškotki za družabna omrežja
  Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
  Piškotki za oglaševanje
  So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
  Kaj so piškotki?
  Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih