Ginseng ni enak. Kako izbrati kakovosten izvleček

V tem letnem času ljudje iščejo pomoč pri spopadanju s spremembami, ki jih doživljamo. Za mnoge je izbira izvleček ginsenga.
Kdo nam lahko pomaga bolje kot ta korenina s svojimi adaptogenimi učinki?
Pomaga nam pri obvladovanju stresa, daje nam vitalnost, deluje proti utrujenosti, ohranja kognitivno zmogljivost in nam na splošno pomaga obvladovati spremembe.
Vendar pa mora biti ginseng za doseganje teh koristi zelo kakovosten. Zato se pozanimajmo, kako izbrati kakovosten izvleček. Tukaj so značilnosti, zaradi katerih je takšen.

 

Kako izbrati kakovosten ginseng
VRSTA ŽENŠENJA
Izraz Panax se nanaša na rod, ki ga sestavlja kar 11 različnih rastlin z zelo mesnatimi koreninami. Med njimi so tri najbolj znane rastline: korejski ginseng, katerega botanično ime je Panax ginseng Meyer, ameriški ginseng Panax Quinquefolius in kitajski ginseng Panax notoginseng.
Te tri rastline so si podobne; vse tri imajo mesnate korenine, ki se uporabljajo zaradi koristi za telo. Glavne sestavine v korenini so ginsenozidi, po številu katerih se razlikujejo različne vrste. Največ jih vsebuje korejski ginseng.
Samo pomislite, da lahko korejski ginseng vsebuje do 38 različnih vrst ginsenozidov, ameriški ginseng 19, kitajski pa 15.
Kaj to pomeni? Večja kot je količina ginsenozidov, popolnejše je delovanje na telo.

 

PROIZVODNI PROCES
Ko je izbrana vrsta z veliko raznolikostjo funkcionalnih načel, je treba korenino predelati tako, da se ohrani njena kakovost.
Zato je treba pozornost nameniti tudi načinu predelave, ki poteka v dveh fazah.

 

1. Obiranje ginseng

Kakovostni ginseng se pridobiva iz zrelih korenin, tj. starih vsaj 5 let, obiranje pa mora potekati ročno, da se prepreči lomljenje krhkejših delov korenine, imenovanih radicile.
Pomembno je, da se uporabi celotna korenina. V korenini ločimo dva dela: osrednji del, imenovan taproot, in krhkejše zunanje dele, radicute. Ginsenozidi so prisotni tako v korenini kot v radicutah, zato bi uporaba le dela korenine povzročila znatno manjšo količino ginsenozidov v končnem izdelku.

 

2. Predelava
Ko so korenine pobrane, jih je treba posušiti, da se zagotovi ustrezno konzerviranje. Nato se predelajo, da dobimo končni izdelek, ki je lahko v obliki mehkega ekstrakta ali suhega ekstrakta. V obeh fazah je bolje uporabiti nizke temperature, saj se tako ohrani več ginsenozidov, ki so občutljivi na toploto. Za pridobitev kakovostnega ekstrakta je najbolje, da se ti postopki izvajajo pri nizkih temperaturah.

 

Beli ali rdeči ginseng?
Pogosto slišimo o dveh vrstah ginsenga, vendar koliko ljudi pozna razliko med njima?
Razlikujeta se po načinu predelave. Rdeči ginseng se predeluje pri višjih temperaturah kot beli ginseng, zlasti v prvi fazi sušenja, zaradi česar se spremeni obarvanost korenine, ki postane rdeča.

 

Proizvodni standardi in premije: zagotovilo kakovosti
Pri izbiri kakovostnega ginsenga se je dobro pozanimati tudi o podjetju, ki ga proizvaja. Če ima podjetje certifikat ISO in GMP (dobra proizvodna praksa), to pomeni, da upošteva zelo visoke standarde kakovosti, standardizirano proizvodnjo in higienske predpise.

 

Naturando se pri svojem kakovostnem ginsengu zanaša na korejsko podjetje IL HWA, ki ginseng predeluje neposredno na kraju izvora in ima certifikata ISO in GMP. Poleg tega je ginseng IL HWA Gold Seal prejel več mednarodnih nagrad in štiri leta zapored  prejel zlato medaljo, ki jo podeljuje Monde Selection za najvišjo kakovost v primerjavi z drugimi ginsengi.

  Piškotki za analitiko
  Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
  Piškotki za družabna omrežja
  Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
  Piškotki za oglaševanje
  So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
  Kaj so piškotki?
  Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih